We gaan deze middag heel veel praktisch oefenen met jakhals- en giraffetaal. De jakhalstaal is de taal van de oordelen, iemand de schuld geven van hoe jij je voelt, vergelijken, mensen in hokjes plaatsen etc.
De giraffetaal is de taal van het hart. Je leert je gevoelens en behoeften uit te spreken in plaats van te zeggen wat er mis is met de ander.
Als je zelf een oordeel uitspreekt, bijvoorbeeld: ‘je begrijpt me ook nooit’, is dat een oordeel dat je geeft vanuit pijn. Je voelt je misschien gefrustreerd en hebt behoefte om gehoord te worden. Als je zegt: ‘je begrijpt me ook nooit’, is de kans klein dat er verbinding met de ander ontstaat. Als je vraagt: ‘wil je teruggeven wat je gehoord hebt?’, dan weet je zeker wat de ander gehoord heeft en kun je eventueel duidelijker zijn.
De meest pijnlijke boodschappen die we van de ander krijgen, worden in de meeste gevallen ook gegeven vanuit pijn van de ander en behoeften van de ander. We zijn dan geneigd om de boodschap persoonlijk op te vatten, terwijl de boodschap niets over ons/mij zegt, maar over gevoelens en behoeften van de ander. Probeer dan giraffe-taal te gebruiken. Zeg bijvoorbeeld: “voel je je gefrustreerd, omdat je begrepen wilt worden en dat ik datgene wat je zegt niet persoonlijk opvat? Wil je iets zeggen en worden begrepen zonder dat ik in de pijn schiet en je niet kan horen?”
Gebruik je intuïtie en raad naar gevoelens en behoeften van de ander en als je het fout hebt, krijg je een nieuwe kans om te leren. De jakhals geeft je altijd een nieuwe kans. Een giraffe wil niet proberen gelijk te hebben of perfect te zijn. Focus dus altijd je aandacht op gevoelens en behoeften van die ander. Als je in de pijn schiet en dingen persoonlijk opvat, kun je de ander niet echt horen!
Als je partner bijvoorbeeld een jakhalsboodschap aan je geeft en bijvoorbeeld zegt: ‘je bent te gevoelig’ (dan is dat een diagnose). Als je dat een moeilijk boodschap vindt, heb je de jakhalsoren naar binnen op. En dan vat je het persoonlijk op. Er is dus iets als te gevoelig zijn. En dat het verkeerd is zo te zijn. Er is iets mis met je. Je bent behoorlijk slecht gemonteerd. Je ‘neemt de diagnose in’. Als jij vervolgens de jakhalsoren naar buiten op zet, zou jij kunnen zeggen: ‘en jij bent ongevoelig en veroordelend’. Als je het persoonlijk opvat en oordeelt, leidt dat naar pijn voor jou en de ander.
Het is dus belangrijk om de behoeften en gevoelens van de ander te horen, zonder de gedachte dat jij de oorzaak ervan bent. Als wij in het Giraffe-bewustzijn zijn, is ons gedrag nooit de oorzaak van gevoelens van anderen. Het kan een prikkel zijn, maar nooit de oorzaak. Zolang wij ons als oorzaak voelen, kunnen we hen nooit de empathie geven die de ander nodig heeft om los te komen van de pijn. De giraffe focust op de andere persoon en blijft in contact met zijn gevoelens en behoeften en geeft zichzelf spoedeisende EHBO-empathie. Giraffe: ‘nou dat lijkt me enorm frustrerend voor jou’. ‘Je wilt dingen zeggen en begrepen worden, zonder mij gelijk gekwetst te zien, waardoor ik niet in staat ben om te horen wat jij zegt?’ Als je giraffe-taal gebruikt, kan er weer verbinding ontstaan.
Plaats: Zijn-Plek, Bisschoplaan 12 in Katlijk
Datum: 3 september 2022
Tijd: 13.15 uur- 17.00 uur, Inloop 13.00 uur.
Investering: € 75,00 (er is geen btw verschuldigd), inclusief koffie/thee en iets lekkers
Schrijf je hier in!