fbpx

Referenties

r

REAKTIE NA 4 LESSEN GEWELDIG COMMUNICEREN

Lieve Sonja, Wat ben ik blij en dankbaar, dat je in mijn leven bent gekomen! Tijdens het webinar hoorde ik je zeggen: ‘Een gevoel is als een lampje in de auto……. Nou Sonja, dat resoneerde zeg, en kwam rechtstreeks in mijn hart! Toen wist ik het zeker: deze cursus is voor mij.

Wat deze 4 lessen mij opgeleverd hebben is best veel.
Om te beginnen heeft het mij mooie contacten opgeleverd met jou, én 3 andere cursisten.
Stuk voor stuk mooie mensen, die zich kwetsbaar durfden op te stellen in de groep of 1 op 1 met de oefeningen.
Wat ik me door deze lessen en oefeningen bewuster van ben geworden is wat mijn echte gevoelens zijn.
En gevoelens zijn de (rode) lampjes op het dashboard van mijn auto. Die vertellen mij, dat er iets nodig is.
Wat nodig is, is een (onderliggende) behoefte die vervuld wil worden. Zodra ik mijn behoefte duidelijk heb, kan ik de ander een verzoek doen.
De ander zou ook zomaar nee kunnen zeggen, want het is een verzoek en geen eis.
En vanuit daar kan ik gaan “onderhandelen”, zodat mijn behoefte vervuld kan worden, en ook die van de ander.
Dit mooie proces heet Geweldloos Communiceren ofwel Verbindend Communiceren.
Je hebt me dit laten zien tijdens de cursus hoe mooi communiceren kan zijn.
En dat bewustwording van mijn eigen behoefte essentieel is in mijn communicatie.
Dan is er ruimte bij mij en de ander om zijn/haar behoefte te laten zien.
Ook als deze op een Jakhals manier geuit wordt. (Jakhalsmanier is oordelen over de ander, de ander kritiek geven, de ander in een hokje plaatsen etc., Sonja)
Mijn doel zal zijn om als een giraf waar te nemen en communiceren.
Met de oren naar binnen liefdevol naar mezelf (wat voel ik, wat heb ik nodig? Sonja)
En ook met Giraffe oren naar buiten; liefdevol naar de ander (wat voelt de ander, wat heeft de ander nodig? Sonja)
Ik ben me bewust geworden, dat ik vaak met jakhalsoren naar mezelf geluisterd heb. En dat op een jakhalsmanier naar buiten geuit heb.
Nu ik me hier bewuster van geworden ben door jouw prachtige tools, kan ik voelen welke behoefte er vervuld wil worden. En kan ik de verandering inzetten bij mezelf en anderen.
Ik ben nog 1 stap vergeten te noemen…
En dat is stap 1 De zuivere waarneming.
Wat zie ik alsof ik door de fotocamera kijk, zonder het te kleuren met mijn eigen ervaringen, gedachten en pijnstukken.
En dat lukt me steeds beter.
Dankjewel lieve Sonja voor deze mooie (levens)lessen.
Deze cursus voelt als een Groot Cadeau, en daar ben ik super blij mee!!
En tijdens mijn ritjes over de Afsluitdijk zat ik met een Big Smile achter het stuur met weer zoveel kennis rijker.
Veel plezier morgen met Jeannette, Evert en Diana. 
Lieve groetjes Monique Staal uit Purmerend 

 
BEWUSTZIJNSGESPREKKEN OM STAPPEN TE ZETTEN NAAR VRIJHEID (12 WEKEN) 

Vorig jaar ben ik in contact gekomen met het werk van Sonja. De geweldloze communicatie kende ik van het boek van Marshall Rosenberg en ik wilde daar al langer de verdieping op. Zelf ben ik teamcoach en trainer gericht op effectief samenwerken. Cruciaal onderdeel daarvan is het goede gesprek te kunnen voeren. Hoe doe je dat zonder de ander ‘fout’ te maken, echt te luisteren en elkaar te versterken in plaats van de verbinding te verliezen?

Hoe meer je emotioneel betrokken bent hoe moeilijker het vaak wordt om echt bij de ander te kunnen zijn en in verbinding te blijven. Ik ben altijd op zoek naar de verbinding en gelukkig lukt het me ook bijna altijd om die verbinding te maken. Maar waar ik het het meest wil is het soms het meest uitdagend. Dat zie ik vooral terug bij het opvoeden van mijn twee puberzonen. Ik kan enorm van ze genieten en zij zijn de meest directe spiegel die ik ooit gekregen heb. Zij hebben me laten zien dat ik soms helemaal niet zo ‘geweldig’ communiceer. Reden dus om in te stappen in het programma van Sonja voor  12 weken, op weg naar emotionele vrijheid.

Het heeft me veel gebracht. Stilstaan bij mijn gevoel en onderliggende behoefte. Waarom voel ik me eigenlijk gefrustreerd of verdrietig? Of juist blij en voldaan? Welke behoeftes zijn er dan juist niet of juist wel vervuld? En niet vanuit dat wat er moet gebeuren ‘ik voel me boos omdat mijn kinderen niet luisteren’ maar vanuit de onderliggende universele behoefte aan bijvoorbeeld rust en harmonie. Door die behoefte te onderkennen zijn er veel meer mogelijkheden die daarin kunnen voorzien en ben ik niet emotioneel afhankelijk van mijn kinderen. Daarnaast was het verrassend hoeveel medewerking ik kreeg als ik mijn behoefte gewoon uitsprak. Alsof er meer begrip was. Ineens kreeg ik af en toe een kopje thee als ik beneden aan het werk was. Opeens zagen ze ook mijn behoeftes als mens. Het heeft voor veel extra verbinding gezorgd.

Wat ik fijn vond was dat het een combi was van live en online. Door de live sessies konden we de diepte in en kijken waar bepaalde overtuigingen vandaan kwamen om ze makkelijker los te kunnen laten en in het verleden te kunnen laten liggen. Door de live sessies konden we iedere week even kort de praktijkvoorbeelden bespreken zodat het ook echt beklijft.

Daarnaast is Sonja echt een geweldig mens, authentiek en als geen ander in staat empatisch te luisteren. Dat alleen al is enorm helend.

 Kortom een aanrader voor iedereen die lichter en vanuit verbinding wil leven.

 Eva Keblusek

REACTIE NA 6 LESSEN GEWELDIG COMMUNICEREN

Al geruime tijd had ik de wens om de cursus Geweldige Communicatie te volgen. 
Mijn verwachting van deze cursus was dat ik meer inzicht zou krijgen hoe je met anderen communiceert op een open, respectvolle wijze waar je zelf ook blij van wordt. Mijn verwachting is daarin waargemaakt. Door steeds te oefenen met andere cursisten, heb ik een begin kunnen maken met het in de praktijk brengen van de theorie die aan de cursus ten grondslag ligt. Dat vergt veel oefening en vooral reflectie. Ik ben dan ook blij dat ik de cursus heb gevolgd en ik hoop dat ik hoe langer hoe meer bedreven zal raken in deze vorm van communiceren. 

Diana Terwal (2023)

 

REACTIE NA 7 LESSEN GEWELDIG COMMUNICEREN

 

Ik raakte regelmatig verstrikt in gebeurtenissen en kon niet goed overzien waar het mis ging en wat mijn rol hierin was. Ik probeerde het steeds maar weer zo goed mogelijk op te lossen, maar als het te lang doorging voelde ik dat het ten koste ging van mezelf en daardoor raakte ik gefrustreerd en boos. Ik besloot de cursus Geweldig Communiceren bij Sonja te doen en heb de cursus als zeer verhelderend ervaren. Ik begreep ineens hoe het kwam dat ik zo verstrikt raakte in gebeurtenissen. De cursus heeft me meer rust en vrijheid opgeleverd omdat ik heb geleerd te communiceren vanuit gevoelens en behoeften in plaats van te reageren op de inhoud van gebeurtenissen. Tijdens de eerste les al voelde ik direct veel herkenning en geruststelling. Ik werd er ontzettend blij van en nu het al een tijdje geleden is, merk ik dat ik zachter ben naar mezelf, ik stel minder hoge eisen aan mezelf en neem niet langer verantwoordelijkheden op me die van een ander zijn. Wat een eye-opener! Aan iemand die nog geen weet heeft van de Geweldige Communicatie zou ik willen zeggen: het is een gouden kans, je leert spreken vanuit jezelf en niet meer over jezelf of over de ander…… prachtig! Het gaat over je eigen stem vinden vanuit vertrouwen en harmonie en je hoeft niet langer je plek te verdedigen, erg waardevol. Ik gun het iedereen! Als ik niet had meegedaan met de cursus dan liep ik nog steeds regelmatig in van die circeltjes waar ik maar niet uitkwam. Ik denk ook dat ik dan minder zelfverzekerd was geweest. Ik weet nu wat ik zeg en schrik niet meer zo snel van de reactie van de ander. Bewust communiceren is het voor mij en dat had ik niet willen mislopen! Lucie Rijpstra

 


REACTIE NA 5 LESSEN GEWELDIG COMMUNICEREN

 

Aan het einde van elke les Geweldige Communicatie, vraagt Sonja naar een woord dat het beste past bij de ervaringen van de afgelopen les. Het viel me op dat ik al twee keer het woord dankbaarheid heb gebruikt om mijn gevoel weer te geven. Toen ik daarover nadacht, vroeg ik me af waar dat gevoel van dankbaarheid vandaan komt.
In onze organisatie wordt elk jaar, onder de noemer identiteit, een studiebijeenkomst georganiseerd voor het personeel. Toen wij twee jaar geleden kennis maakten met Sonja Zwart en haar passie voor het gedachtegoed van Marshall Rosenberg, zag ik een aantal collega’s, waaronder ik zelf, die werden geraakt door de liefdevolle manier van communiceren. Ik heb me toen voorgenomen om me daarin verder te verdiepen. Twee jaar later is het zo ver en inmiddels zijn er al vijf lessen voorbij.
Ondanks het feit dat ik mezelf als communicatief 
vaardig
 ervaar, waren de eerste lessen erg confronterend, ik realiseerde me dat mijn leven, met de inzichten en de vaardigheden van Geweldloze Communicatie, anders had kunnen lopen. Een relatie van 30 jaar was wellicht niet verbroken en veel conflicten waren anders opgelost.
Vaak zag ik de gevoelens en behoeften van anderen, maar mijn eigen gevoelens waren verborgen onder een sluier van verwarrende emoties. Langzaamaan ervaar ik mijn eigen behoeftes en kan ik ze een naam geven. Door ze uit te spreken en te luisteren naar de behoeften van de ander, verandert mijn communicatie met de mensen in mijn omgeving. Ik merk dat ik oprecht luister en niet meer schrik van een negatieve of boze reactie. Door op zoek te gaan naar de behoefte(n) van de ander, ontstaat er verbinding op basis van gelijkwaardigheid. Een gesprek is “echt”, vrij van ballast en oplossingen ontstaan vanzelf. Graag had ik deze kennis gehad bij het opvoeden van onze kinderen.
Thuis en op het werk probeer ik datgene wat ik tot nu toe heb geleerd toe te passen. Het lukt nog niet altijd, maar de verandering is onontkoombaar. Zelfs na vijf lessen zijn de positieve effecten duidelijk merkbaar en als ik het toch vergeet, dan merk ik dat meteen aan de reacties van de ander. Het maakt me blij dat communiceren op de manier van Marshall Rosenberg, leidt tot meer liefde voor mezelf en anderen en dat daardoor, de kans op conflicten vrijwel nihil wordt. Het maakt me blij dat ik, door het volgen van deze cursus, de voortgaande lijn kan onderbreken en een klein steentje mag bijdragen aan een betere wereld. Misschien zelfs voor kleinkinderen.

 

Met dank aan Sonja Zwart

 

 

 

REACTIES OP DE TWEEDAAGSE TRAINING VOOR DOCENTEN

 

Met warme gevoelens en blijde dankbaarheid denk ik terug aan de training GC voor docenten. Het was een feest om onder jouw inspirerende leiding op de prachtige Zijn-plek te mogen vertoeven. Ik kwam met de bedoeling om mijn GC vaardigheden op te frissen en dat is ruimschoots gelukt. Ook voel me gesterkt in mijn wens om GC actief en bewust toe te passen in mijn werk op school.

Mijn nieuwsgierigheid naar het oefenen met de trainingsacteur is ook vervuld. Maar dit smaakte naar meer! In mijn oefengesprek met de leerling die erg gefrustreerd en verdrietig was heb ik ervaren dat begrip tonen voor de ander, totdat alle gevoelens en behoeften zijn benoemd, makkelijker gezegd dan gedaan is. Annemarie maakte dit duidelijk door de rol subliem te spelen. Ook de oefengesprekken van de andere deelnemers waren hierdoor zeer leerzaam en vol herkenning. De inzet van Annemarie als trainingsacteur heb ik als een grote toegevoegde waarde ervaren in de training.

Het programma was helder en goed in balans, er was voldoende afwisseling tussen actief bezig zijn en tijd voor bezinning en rust. Jij stemde op een prettige manier af met de groep en gaf voldoende ruimte voor eigen inbreng. En met de lekkernijen bij de koffie en tijdens de lunch voelde ik mij zeer verwend! De aanpak met praktische ervaringsgerichte oefeningen die met de groep werden nabesproken en toegelicht vanuit de theorie en het GC model, vond ik een fijne manier van werken. Het werd al doende steeds duidelijker wat GC inhoudt. Je hebt een hele natuurlijke manier van trainen waardoor een ieder zich veilig kan voelen om vrijuit te oefenen. En ik voelde me geraakt en geinspireerd door jouw bewogenheid met kinderen en wil je bedanken voor het ontroerende verhaal waar je mee afsloot.

Het deed mij eens te meer beseffen dat ik als docent het verschil kan maken door oog en oor te hebben voor mijn leerlingen en tijd te maken, ook als de werkdruk heel hoog is. Beide dagen heerste er een fijne rustige sfeer. Ik heb het als bijzonder ervaren om met onderwijscollega’s te sparren, er was veel herkenning over en weer. Ik verlang naar meer (oefenen, delen, elkaar inspireren, uitdragen) en zag al mijmerend een oefengroep voor mij met mensen die verder willen met GC, en elkaar in een inspirerende omgeving regelmatig treffen.

De training heeft mij vooral ook hoop gegeven. Want ik geloof dat als we het gedachtegoed van Rosenberg blijven delen, de wereld vreugdevoller en vredevoller wordt.

Op weg naar het nieuwe jaar stemt deze gedachte mij hoopvol en gelukkig.

Dank je wel.

Nyncke

REACTIES OP DE CURSUS GEWELDIG COMMUNICEREN

Sonja, ik wil je laten weten dat ik zoveel respect en waardering voor jou voel voor de manier waarop jij deze cursus hebt gegeven. Jouw gastvrijheid en warmte en oprechte belangstelling maakte dat ik mij heel erg welkom voelde en mij vrij durfde te voelen om mij te uiten. Ook voelde ik mij gezien, gesteund en bemoedigd en dan de warmte en liefde ook van de medecursisten, het is een ervaring die in mijn hart verankerd ligt en die mij heel veel vertrouwen geeft! Mijn behoefte aan ondersteuning, empathie, begrip en gezien worden zijn helemaal vervuld en ik zou geen behoefte weten die niet vervuld is. Het meest was ik geraakt die keer dat je mij in alle openheid en eerlijkheid vertelde hoe je mij zag. Het was zo positief en ik voelde mij gewaardeerd. Daarnaast was ik geraakt door de affectie van de medecursisten. Lieve Sonja, zoals ik jou heb ervaren deze cursus: jouw spontaniteit, oprechtheid, betrokkenheid, gastvrijheid en ook de leiding die je gaf aan het geheel maakte dat ik mij open durfde te stellen. Is er iets wat ik kan noemen wat je anders had kunnen doen? Zou het echt niet weten…… Ook het cursusmateriaal was overzichtelijk en duidelijk en het was zo fijn dat je het in hapklare brokjes aanbod. Sonja een dikke pluim!!! zéér professioneel en betrokken, je hebt het helemaal waargemaakt. Door jouw cursus heb ik geleerd:  – Beter naar mijn eigen gevoel te durven luisteren en van daaruit handelen – Echt luisteren………………..stil luisteren…………zonder oordeel…..er zijn….. – Mij bewust zijn van de emotionele cirkel en het lukt mij al veel beter daaruit te blijven! – Durven om stappen te zetten dankzij het vertrouwen wat ik heb gekregen. De coach inschakelen is zo’n stap en deze heeft zo’n positieve invloed ook op de relatie met mijn man. Wij leren om beter samen te werken en dat geeft dat ik meer vertrouwen krijg in hem, die samenwerking geeft rust en standvastigheid naar onze zoon toe en geeft harmonie en gelijkwaardigheid wat onze zoon ook weer stimuleert. Het is allemaal winst en ik ben daar zo dankbaar voor!!! Als ik er aan toe ben weer verder te leren dan zal ik mij zeker opgeven voor de vervolgcursus en daarnaast zal ik je aanbevelen bij diegenen die ook behoefte hebben aan zo’n cursus.  Nogmaals heel veel dank en een hartelijke groet, Janny

REACTIE OP VERVOLGCURSUS

 

Geweldich Kommunisearjen: gewoan dwaan! Yn ‘e hjerst fan 2015, en de winter en maitiid fan 2016 hawwe wy mei ús fiven mei Geweldleas Kommunisearjen oan ‘e gong west. As dielnimmers: 3 froulju en ik as ienige man, ûnder beglieding fan Sonja. Wie wienen in moai ploechje: earlik, gefoelich, kritysk, empatysk, waarm. Ik fielde my tige feilich yn dizze rûnte: jin doarden alles te beneamen, ek troch de treflike lieding fan Sonja. It wie eltse kear oan ‘e ein fan de jûn wer in ferrassing wat der útkaam is: de djipte, de feroaring, de groei, de minslikheid. Mar ek de wille, dy’ t der wêze koe. It is in opjefte goed te fielen wat je eins fiele, of fiele kinne. Ek it ûndersykjen wat no eins dyn ferlet is, is in syktocht, foar de rest fan myn libben. Mei help fan de oaren komme je wol fierder. Leare mei en troch de oar, is dochs ‘geweldich’! It hat ús allegearre sa tige by tige foldien, dat wy nei de simmer nochris in pear kear byelkoar komme sille, om wer fierder te kommen yn it proses van proses fan Geweldich kommunisearjen. Ik sjoch der no al wer nei út! Sonja en ús ploechje: oant gau!  Tút en oankrûper, Sjoerd.

 

REACTIES OP CURSUS GEWELDLOZE COMMUNICATIE DOCENTEN

 

Ik ben me heel erg bewust geworden van taal, zowel in mijn persoonlijke leven als op school. Ik probeer alles te vertalen naar behoeften. Als ik twitter- en facebook-berichten lees, zoek ik altijd naar de behoefte die eronder ligt. Hierdoor krijg ik mooie berichtjes terug en ontstaat er persoonlijk contact. Ik ervaar dus een dieper contact met mezelf en me anderen. Als iedere docent zou kennismaken met Geweldloze Communicatie zal de sfeer zeker verbeteren, doordat je leert elkaars behoeften te zoeken, waardoor je meer verbinding met elkaar krijgt. Als collega’s zich meer met elkaar verbonden voelen, zullen leerlingen dat voelen. Van deze cursus leer je dat onder het oordeel van de ander, eigenlijk altijd een behoefte verborgen ligt. Je voelt je dus niet meer aangevallen.(Docent Bornego College, Beugel, Heerenveen). Klik hier voor meer reacties

 

REACTIES IDENTITEITSMIDDAG

 

Met alle collega’s hebben we een waardevolle identiteitsmiddag beleefd. Onder leiding van Sonja Zwart hebben we verschillende activiteiten gedaan. Door een fantastisch gekozen ontmoetingsplek heb ik mijn collega’s beter leren kennen. Je kent je eigen collega’s op een zakelijke manier, maar na deze middag heb ik gezien en gehoord dat mijn collega’s ook ‘gewoon’ mensen zijn. Het was goed om tijd te hebben voor elkaar. Door deze gesprekken begrijp je elkaar beter. Het team is na deze middag hechter geworden. Persoonlijk heb ik het gevoel dat je na zo’n middag als team er sterker van wordt. (Docent Bornego Beugel, Heerenveen) Klik hier voor meer reacties

 

REACTIES OP ECHTPARENCURSUS

 

Vier ochtenden echtparencursus met 3 stellen heeft weer beweging gebracht in samen uitwisselen/communiceren op een respectvolle wijze. Ook in onze relatie was vervuiling geslopen die niet verbindend werkte. Weer oog krijgen voor  gevoelens en behoeften van jezelf en de ander. In korte tijd bracht het ons bij voelen hoe we begonnen aan de relatie en waarom je samen bent. Af en toe werden pijnpunten geraakt waar dan ruimte voor was. Dat geeft dan weer lucht en leefurimte om verder te gaan. Natuurlijk blijft het leven in een relatie gevoeligheden geven, alleen nu kun je het sneller en op een vruchtbare manier eerder bespreekbaar maken. Dan kom je er samen beter uit.