REFERENTIES TEAMDAGEN EN KORTE TRAINING GEWELDIG COMMUNICEREN

Onderstaand een aantal woorden van leerkrachten die een teamdag hebben genoten op de Zijn-Plek.

Ontspannen
Alles was goed
Een relaxte manier van samenzijn
Geraakt
Van onbewust naar bewust
Verbinding met je team en met jezelf (deze reactie kregen we 2 keer)
Afwisselend
Waardevol
Voldaan
Gezellig
Een bewustwording dat je een fijn team hebt
Goed verzorgd!

Schoolleider en leerkrachten van de Basisschool ‘De Klinkert’ in Sloten hebben  in twee ochtenden kennis gemaakt met het gedachtegoed van Marshall Rosenberg.

Reacties 

Met welke gevoelens denk je terug aan de training?
Ik denk met warme gevoelens terug aan de training. Het was mooi te zien dat de collega’s en ik zich kwetsbaar op durfden te stellen. Jouw rol en de omgeving/ambiance spelen hier een centrale rol in.

Welke behoeften zijn wel/niet vervuld?
Dat  is voor mij lastig in te vullen. Er zijn bij de oefeningen een paar behoeftes naar voren gekomen. Alleen deze oefening al, het onderzoeken welke behoefte achter een signalering zit, was al mooi om te doen

Wat heeft het jou persoonlijk en jullie als team gebracht?
Mij persoonlijk heeft het een verdieping gebracht wat betreft onderzoek naar behoeften. Ook in de communicatie ga ik nu meer subtiel om met opmerkingen en signalen. Je luistert als het ware met dubbele oren. Binnen het team is er een balletje gaan rollen wat betreft deze vorm van communiceren maar bovenal ook de kracht van het kwetsbaar durven opstellen naar de ander en het zoeken naar de ware behoefte.

Wil je verder nog iets zeggen over de training?
Goede keuze de training op deze locatie te doen. Je voorkomt dat ieder gelijk in de rol van leerkracht zit. Mooie, zinvolle informatie en opbouwende werkvormen die je aanbood. We komen er wellicht volgend schooljaar op terug. En wat ik jou als trainer mee wil geven, is nog niet zo makkelijk om subtiel te omschrijven. Sta in je kracht. Jij kunt het, je weet het en je staat boven de stof.

Douwe Weerstra, schoolleider

 

Ik wist vooraf niet wat ik moest verwachten en stelde me afwachtend op, maar ik vond het geweldig, een heel inspirerende ervaring. De hele omgeving, sfeer en jouw rustige manier van leiden, zorgde natuurlijk ook goed mee. Voor mij persoonlijk vond ik het fijn om te merken dat anderen ook onzeker zijn, wat ze op school niet lieten merken. Door heel open te zijn, stellen anderen zich ook open op. Ik probeer nu meer over mijn vraagstelling na te denken, niet te snel te reageren. Ook probeer ik het in de groep toe te passen, wat best nog moeilijk is. Voor het team was het goed om elkaar beter te begrijpen. Maar nu moeten we dit wel vasthouden natuurlijk. Het lijkt me goed om hier nog een keer een vervolg op te krijgen.

Renske Hoogenkamp, leerkracht