Niemand anders dan jijzelf bent verantwoordelijk voor je gevoelens. Dit kan je aan de ene kant irriteren, omdat het gemakkelijker lijkt om de ander de schuld te geven als je je bijvoorbeeld gefrustreerd voelt, maar je zult er dan al snel achter komen dat je je daardoor niet beter zult voelen. Ook zal de verbinding tussen jou en de ander minder zijn. Aan de andere kant kan het weten dat je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gevoelens je ook ruimte geven en je ervan bewust maken dat je dus ook de ‘macht’ over je eigen gevoelens hebt.
Hoe je dat doet? Door ze in de eerste plaats welkom te heten en ze te doorvoelen zodat er een behoefte naar boven kan komen. Als je heel erg gefrustreerd bent of gespannen omdat je maar doorgaat en doorgaat en je deze gevoelens ook echt toelaat en ook de moeheid die daar mee te maken heeft, komt er misschien een behoefte langs van ruimte of rust, plezier of ontspanning. Je kunt dan bij jezelf te rade gaan wat voor jou werkt om deze behoeften te vervullen. Een sauna? Een lange wandeling? Lekker lunchen met een vriend of vriendin? Naar een musical gaan?
Als je een van deze dingen dan ook daadwerkelijk gaat doen, zul je weer energie krijgen. En de ander? Die kun je vrijlaten. Alleen jijzelf kunt deze behoeften vervullen!

Please follow and like us: