Oorzaak en oplossing van geweld binnen relaties
Misschien heb je ook de aflevering van Humberto Tan gezien die ging over dat de helft van de 3000 ondervraagde Nederlanders wel iemand kent die te maken heeft met geweld binnen de relatie. Dat verbaasde mij niet. Taal heeft een groot aandeel in geweld binnen relaties. Alle oordelen die je op de ander hebt en uitspreekt, kunnen de ander geweld aan doen. Vaak spreek je oordelen uit vanuit pijn en vanuit een behoefte van jezelf. Het is soms gemakkelijker om te zeggen wat er mis is met ander dan om aan te geven wat je nodig hebt. Ooit zei een cursist tegen mij: ‘ik stop al mijn frustraties weg en als de emmer dan overloopt, krijgt mijn ex de volle laag” en meteen daarna zei ze: “maar zo wil ik niet zijn”. De meesten van ons hebben niet geleerd om behoeften te uiten. Oordelen over elkaar brengt verwijdering, aangeven van gevoelens en behoeften brengt verbinding. Alle onverwerkte pijn die wij hebben opgelopen in ons leven ligt opgeslagen ligt opgeslagen in ons lichaam. Eckhart Tolle noemt dit ons pijnlichaam.
Eckhart Tolle heeft mij duidelijk gemaakt wat een pijnlichaam is en over hoe het werkt. Vooral in zijn boek ‘Een nieuwe aarde’ is het heel helder beschreven. Negatieve emoties die je niet kon voelen omdat er geen begrip voor was laten een rest van pijn achter. Als je niet een volledig bewuste volwassene om je heen had toen je kind was, was je genoodzaakt de pijn weg te stoppen en zelfs al had je die ouders wel gehad, je bent opgegroeid in een grotendeels onbewuste wereld. We hebben allemaal pijn opgelopen. Ingeborg Bosch heeft hier ook verhelderende boeken over geschreven. Zij schrijft over het vluchten in afweermechanismen om pijn niet te voelen.
De pijn die je noodgedwongen hebt weggestopt heeft invloed op je leven als volwassene. Als er iets in je relaties gebeurt dat herinnert aan vroeger schiet je onbewust in oude pijn. Je reageert dan ook vanuit die pijn en niet vanuit een volwassen bewustzijn. Als je ‘door het lint’ gaat of niet kan stoppen met het geven van negatieve boodschappen aan de ander, heeft het pijnlichaam je als het ware ‘overgenomen’ en wordt het opnieuw gevoed met drama en negatief denken. Het pijnlichaam is een verslaving aan ongelukkig-zijn, aldus Tolle.
Het is belangrijk om je ervan bewust te worden dat dit niet is wie jij bent. In je kern ben je een liefdevol wezen. De taal van Leven zoals de geweldige communicatie ook wel wordt genoemd, helpt je om daar weer contact mee te maken. Je leert weer vanuit je hart te communiceren. In je hart is namelijk geen goed of fout. Deze taal helpt je om te rouwen over het oordeel op jezelf, zodat je je eigen pijn niet op je partner of kinderen hoeft te projecteren. Sterker nog, je leert nadat je je eerst zelf empathie hebt gegeven, ook de ander empathie te geven, zodat er er steeds meer verbinding, rust en harmonie zal zijn in je relaties..