Over Sonja Zwart

‘Makkie’, dacht ik toen ik les moest geven aan ‘slechts’ 16 leerlingen VMBO met leerwegondersteuning. Ik had tenslotte al een halfjaar ervaring in de bovenbouw HAVO en VWO met veel grotere klassen.

De les moest worden gegeven in een barak op het schoolplein en ik herinner mij die les nog als de dag van gisteren. Toen ik binnenkwam, wist ik niet wat me overkwam. Er werd met tassen gegooid, met tafels tegen elkaar gevochten en hard geschreeuwd en dat klonk enorm in dat lokaal.

Pfffff……., wat een ramp.

Twee maanden later. Zelfde klas. Ik deed het programma ‘Over de streep’ en je kon een speld horen vallen.

Die ene les zal ik nooit vergeten, maar tussen die eerste en die tweede, was er wel wat gebeurd natuurlijk.

Ik voerde persoonlijke gesprekken met een aantal leerlingen, omdat ik wist dat er achter elk gedrag een behoefte schuilgaat. In deze klas had een aantal leerlingen een enorme behoefte aan gehoord en begrepen worden. Zeker 10 van de 16 leerlingen zat thuis in een onveilige situatie.

STRAF NIET, MAAR LUISTER

Hoe je optimaal kunt luisteren, kun je lezen in mijn boek ‘Zie hoe mooi ik ben’. Het boek is inmiddels te koop bij uitgeverij Gopher via:
http://www.gopher.nl/shop/title.asp?id=14087&mc_cid=97b013cad6&mc_eid=44b94618ea# , in de boekwinkels en bij bol.com. Je kunt een paar hoofdstukken downloaden van mijn site vanaf dinsdag 28 april 2020. Daarna blijf ik je -af en toe- informeren over themadagen, lezingen of acties die mogelijk interessant voor je zijn.

Wil je niet wachten op mijn boek, maar een training volgen met een aantal collega’s? Kijk dan naar mijn aanbod. Meer info komt binnenkort op mijn site.

Ik draag mijn boek op aan mijn kleindochters van 1 1/2 en 0 jaar (2 weken). Ik hoop dat straffen geen optie meer is als zij naar school gaan.