fbpx

Misschien heb je ook de aflevering van Humberto Tan gezien die ging over dat de helft van de 3000 ondervraagde Nederlanders wel iemand kent die te maken heeft met geweld binnen de relatie. Dit verbaast mij niet. Taal heeft een groot aandeel in geweld binnen relaties. Alle oordelen die je op de ander hebt en uitspreekt, kunnen de ander geweld aan doen. Ook doe je hiermee jezelf geweld aan. Ooit zei een cursist tegen mij: ‘ik onderdruk mijn frustraties en als de emmer dan overloopt geef ik mijn ex de volle laag’ en meteen daarna zei ze: ‘maar zo wil ik niet zijn’.
Het is voor de meesten van ons gemakkelijker om de ander te veroordelen dan om onze behoeften uit te spreken.  We hebben het zo geleerd. In onze kindertijd werden we geconfronteerd met goed en fout en ik las dat we tot onze 16e levensjaar gemiddeld 16.000 negatieve boodschappen hebben gekregen, van onze ouders, onze leerkrachten en docenten, onze sportleraren en muziek leraren.  De pijn die dit veroorzaakt heeft ligt opgeslagen in een zogenaamd pijnlichaam.
 
Eckhart Tolle heeft mij duidelijk gemaakt wat een pijnlichaam is en over hoe het  werkt. Vooral in zijn boek ‘Een nieuwe aarde’ is het heel helder beschreven. Negatieve emoties die je niet kon voelen omdat er geen begrip voor was laten een rest van pijn achter. Als je niet een volledig bewuste volwassene om je heen had toen je kind was, was je genoodzaakt de pijn weg te stoppen en zelfs al had je die ouders wel gehad ben je opgegroeid in een grotendeels onbewuste wereld. We hebben allemaal pijn opgelopen. Ingeborg Bosch heeft hierover ook hele verhelderende boeken geschreven. Er zijn verschillende afweermechanismen die ons ‘helpen’ niet te voelen.
 
De pijn die je noodgedwongen hebt weggestopt heeft invloed op je leven als volwassene. Als er iets in je relaties gebeurt dat herinnert aan vroeger schiet je onbewust in oude pijn. Je reageert dan ook vanuit die pijn en niet vanuit een volwassen bewustzijn. Als je ‘door het lint’ gaat of niet kan stoppen met het geven van negatieve boodschappen aan de ander, heeft het pijnlichaam je als het ware ‘overgenomen’ en wordt het opnieuw gevoed met drama en negatief denken.  Het pijnlichaam is een verslaving aan ongelukkig-zijn, aldus Tolle.
 
Het is belangrijk om je ervan bewust te worden dat dit niet is wie jij bent. In je kern ben je een liefdevol wezen. De taal van Leven zoals de geweldige communicatie ook wel wordt genoemd, helpt je om daar weer contact mee te maken. Je leert weer vanuit je hart te communiceren. In je hart is namelijk geen goed of fout. Deze taal helpt je om te rouwen over het oordeel op jezelf, zodat je je eigen pijn niet op je partner of kinderen hoeft te projecteren. Sterker nog, je leert nadat je je eerst zelf empathie hebt gegeven, ook de ander empathie te geven, zodat er er steeds meer verbinding, rust en harmonie zal zijn in je relaties. Op mijn instagram account Sonja Zwart, vrij communiceren, vind je 5 korte filmpjes over het belang van rouwen.
 
Op zaterdag 23 april 2022 organiseer ik een event voor (echt)paren. Het wordt een dag met echte aandacht voor elkaar. Je leert op een eenvoudige manier en met praktische oefeningen communiceren op een manier die verbindend werkt. Een groot cadeau aan jezelf en elkaar! echt quality-time! Je kunt je opgeven via onderstaande link.
 
Klik hier voor meer informatie en om je op te geven.
 
Locatie: Zijn-Plek, Bisschoplaan 12 in Katlijk
Tijden: Inloop 9.45 uur, Start 10.15 uur, einde 15.30 uur.
Investering: € 97,– per echtpaar, inclusief koffie/thee en een soepje tussen de middag