fbpx
Kom op 12 en 13 april naar het mooie Katlijk in Friesland voor een introductietraining in de Geweldige Communicatie op basis van het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. In twee dagen maak je kennis met de kracht van een andere manier van communiceren, gericht op liefde, respect en begrip voor jezelf en de ander.

De basishouding is mededogen. Mededogen wil zeggen dat je vol-ledig bij de ander bent. Vol bij de ander, terwijl je jezelf helemaal leeg maakt. In de eerste plaats is het belangrijk om mededogend naar jezelf te zijn. Ik las dat een gemiddeld kind tot zijn 16e jaar 160.000 keer te horen krijgt wat hij of zij niet goed doet. De kans is groot dat je uiteindelijk gaat geloven in de boodschappen die je ooit van volwassenen kreeg en dat je tot op de dag van vandaag jezelf dezelfde boodschappen geeft. Dat veroorzaakt zoveel spanning en pijn. Je kunt je daaruit bevrijden door het leren toepassen van de Geweldige Communicatie.

Waarnemen zonder oordeel

Het model van deze communicatie bestaat uit vier elementen. Het eerste element is ‘waarnemen zonder oordeel’. Onze taal zit vol met oordelen. Het is belangrijk om ons daar bewust van te zijn. Als een mens veel praat, is hij druk. Als iemand regelmatig iets voor zichzelf doet, kan het zijn dat een ander mens diegene lui vindt of misschien zelfs egocentrisch. Iemand die niet veel praat, wordt gesloten of stil genoemd, terwijl iemand die vaak zijn mening geeft misschien wel extravert of betweterig wordt genoemd. Kinderen die niet luisteren zijn lastig en leerlingen die niet opletten in de klas ongeïnteresseerd. Als je oordeelt met bovenstaande oordelen, verlies je de diepte en levendigheid van de persoon over wie het gaat. Al deze oordelen zeggen namelijk niets over wat degene die ze uitspreekt voelt.

Het uiten van je gevoelens

Het tweede element van deze communicatie is dan ook ‘voelen’. Wat voel je als je een oordeel over een ander uitspreekt. Als je partner te hard werkt, voel jij je misschien heel eenzaam. Als een gesprekspartner heel druk is, voel jij je misschien geïrriteerd of machteloos. Op het moment dat je een gevoel uitspreekt in plaats van een oordeel, heb je meer kans op contact met de ander. Je hebt in ieder geval op dat moment contact met jezelf.

Contact maken met je behoeften

Onder ieder gevoel ligt een vervulde of niet vervulde behoefte. Het derde element is dan ook ‘behoeften’. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je gevoelens door de onderliggende behoefte(n) te zoeken en te benoemen. Dit is de basis van het model van de Geweldige Communicatie, het zoeken en uiten van behoeften. Tijdens deze twee dagen ligt het accent op het onderzoeken van je eigen en andermans behoeften en dit leren te communiceren. In bovenstaand voorbeeld zou de behoefte die onder eenzaamheid ligt ‘contact’ of ‘verbinding’ kunnen zijn. In het tweede voorbeeld zou je behoefte gehoord worden of aandacht kunnen zijn. Je kunt dus ook zeggen dat onder ieder oordeel over de ander een behoefte van jezelf verborgen ligt. Het is een uitdaging om deze behoefte te zoeken, zodat je je eigen leven kunt verrijken door deze behoefte in te vullen. Een oordeel over de ander is dan niet meer nodig.

Strategieën

Je kunt een behoefte vervullen door een strategie te bedenken. Als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan frisse lucht, kun je als strategie een raam open zetten, maar ook een luchtje gaan scheppen. Als je behoefte hebt aan beweging kun je als strategie gaan fietsen of wandelen. Als je afhankelijk bent van een andere persoon om je behoefte te vervullen, zoek je naar een strategie die voor jullie beiden werkt.

Het doen van een verzoek

Het vierde element is dat je een ‘verzoek’ uit zodat je de verantwoordelijkheid neemt voor je behoeften. Dit is een essentiële stap in het model. We gaan deze dagen leren om verzoeken te formuleren waarbij je de meeste kans hebt op vervulling van je behoeften. Hierbij is de essentie dat we in verbinding met de ander blijven en ook rekening houden met de behoeften van de ander. De ander moet ook de ruimte voelen om ‘nee’ kunnen zeggen op jouw verzoek, anders zou het een eis zijn.

Als kunt communiceren op een manier die recht doet aan gevoelens en behoeften van alle partijen, is de kans groot dat je allebei krijgt wat je nodig hebt. Dit geeft een enorme ontspanning in alle relaties. Bovendien zul je je psychisch en lichamelijk gezonder voelen met als gevolg dat je geïnspireerd wordt om nieuwe dingen te realiseren en om werk te gaan doen waar je blij van wordt. Je leert vanuit je hart te handelen en niet vanuit schuldgevoel of  plichtsbesef. Dit geeft je innerlijke vrijheid en zoveel kracht!

Tijdens deze tweedaagse krijg je veel bewustzijn op wie je bent en op hoe je communiceert. We gaan veel praktische oefeningen doen, zodat je wordt uitgedaagd om authentiek te zijn. Hier leer je het meeste van. Ik zal zelf ook eerlijk uiten en mijn eigen ervaringen delen.

Missie Sonja Zwart

Het is mijn missie om mensen te leren uiten wat er diep bij hen van binnen leeft. Ik kan dat, omdat ik jarenlang zelf niet heb durven uiten wat er bij mij van binnen leefde uit angst voor de reactie van de ander of uit angst om de ander pijn te doen. Hierdoor zat ik gevangen in pijn, machteloosheid en frustraties. Nu ik dat wel doe, voel ik veel meer ontspanning in mijn leven en ervaar ik zoveel meer plezier in wat ik doe. Het uiten helpt mij ook om datgene te doen wat ik het liefste doe en zo kan ik weer mensen inspireren om ook bij zichzelf te rade te gaan: ‘wat voel ik en wat heb ik nodig en hoe realiseer ik wat ik nodig heb, zodat ik meer levensenergie krijg?’

Praktische Informatie

Je hoeft geen voorkennis te hebben van de Geweldloze Communicatie.

Je ontvangt mijn e-book ‘Het geheim van Geweldig Communiceren’.

Je ontvangt overig cursusmateriaal.

Investering € 245,– inclusief btw, inclusief koffie/thee, lunch (2x).

Je kunt je tijdens deze training opgeven voor een verdieping op het geleerde.

Plaats: Zijn-Plek, Bisschoplaan 12 in Katlijk.

Tijden: 9.30-17.00 uur.

In de buurt zijn overnachtingsmogelijkheden.