fbpx

In mijn trainingen leer ik mensen onder andere hun behoeften te leren kennen en deze te vervullen. Ik leer dit aan mensen, omdat ik het zelf ook zo nodig heb om steeds weer te ontdekken waar ik de meeste energie van krijg.

Hoe ik dat doe? Door mijn gevoelens serieus te nemen en daarvoor moet ik naar mijn lichaam luisteren, want gevoelens openbaren zich in je lichaam.

De laatste tijd ervoer ik stress. Deze stress voelde ik bij mijn hartgebied. Deze stress maakte mij duidelijk dat ik ontspanning nodig heb en ik vroeg aan mijzelf: ‘Als je nu diep in je hart kijkt, wat zou jou nu ontspanning geven?’

Het antwoord kwam meteen, want ik wist het eigenlijk al: vrijheid. Ik heb zo’n behoefte aan vrijheid. Toen vroeg ik aan mezelf: ‘Wat geeft mij vrijheid?’

Het antwoord? Ten eerste: Iedere maand een weekje alleen zijn, zonder afleiding, om mijn creativiteit volop de ruimte te geven en ten tweede: een bestaande werk-overeenkomst beëindigen.

Ik moest daarvoor twee gesprekken voeren. Eén met mijn partner, met wie ik 39 jaar getrouwd ben, en één met de vrouw voor wie ik werk.

Was dat gemakkelijk? Nee, ik kwam van alles tegen, vooral angst. Angst om het uit te spreken, angst voor de reactie van de ander, angst voor verlies van verbinding met die ander.

Hoe ik met angst omga? Hem erkennen, welkom heten, en vragen wat ie nodig heeft. Ik ga er dus mee in gesprek. Na het gesprek met de angst, had ik genoeg vertrouwen om datgene te doen waar ik zo bang voor was.

Wil jij ook leren hoe je je gevoelens welkom kunt heten? Luister dan naar mijn podcast met de focus-oefening (bron: A. Weiser-Cornell, de kracht van focussen).

https://anchor.fm/sonja-zwart9/episodes/28-Focus-oefening-eor4ht

Ook heb ik om hulp gevraagd aan een paar mensen die mij dierbaar zijn. Wat waren zij blij dat ik uitreikte.. en dat zij iets voor mij konden betekenen.

Voordat ik de gesprekken voerde, maakte ik contact met mijn allerdiepste behoefte: vrijheid.

Ik heb de twee personen met wie ik de gesprekken voerde gevraagd pas te reageren als ik dat aangaf. Daarmee bood ik mezelf veiligheid. Daarna heb ik hen volop de ruimte gegeven om mij te vertellen hoe mijn boodschap voor hen was om te horen. Dit zijn twee tips die ik leerde van het gedachtegoed van Marshall Rosenberg.

En de verbinding tussen ons? Die is versterkt.

Hoe ik me nu voel? Energiek, opgelucht en dankbaar!

Ik hoop dat mijn verhaal jou ook zal stimuleren om te luisteren naar je gevoelens en behoeften, want als jij dit zelf niet doet, wie zal het dan wel doen?

Om kennis te maken met mij en mijn werk, kun je twee gratis lessen geweldig communiceren downloaden van mijn site:

Registreren voor gratis lessen Online programma Geweldig Communiceren

Beluister ook mijn podcast waarin je leer je gevoelens echt serieus te nemen:  https://anchor.fm/sonja-zwart9/episodes/28-Focus-oefening-eor4ht