fbpx

Hoe de geweldloze communicatie je relatie kan ‘redden’.

Als geen ander weet ik hoe belangrijk communicatie is in een relatie. Ik ben 42 getrouwd en heb inmiddels wel ontdekt wat wel, maar zeker ook wat niet werkt. Ik weet uit ervaring dat alles begint bij mezelf. Hoe communiceer ik met mezelf en hoe vertaal ik dat naar mijn partner.

Hoe je communiceert met jezelf heeft alles te maken met hoe er met jou werd gecommuniceerd in je gezin van herkomst. Kreeg je veel kritiek? Dan is de kans heel groot dat je niet alleen veel kritiek zult hebben op jezelf, maar ook op je partner.

Als één van je ouders de ander voortdurend bekritiseerde is deze kans nog vele malen groter. Bij mij speelden beide dingen. Ik kreeg veel negatieve boodschappen en één van mijn ouders had voortdurend kritiek op mijn andere ouder. Kun je nagaan hoe moeilijk het voor mij was om begripvol en respectvol te communiceren met mijn partner.

Vroeger kon ik bijvoorbeeld ook nachten wakker liggen wanneer ik iets ‘fout’ had gedaan. Ik vroeg dan aan mezelf: ‘waarom heb je het zus of zo gedaan……. had je niet beter……, zie je nou wel dat het je niet lukt……… stom stom…….

Dit werkte uiteraard door in mijn relatie. Ik was niet aanwezig, was moe en voelde me gefrustreerd en ontevreden. Ik kan nu ook nog af en toe mijn essentie niet meer ervaren, als er iets gebeurd is waardoor er een soort van waas over mij heen ligt. Ik wordt dan als het ware helemaal in beslag genomen door iets wat gebeurd is. Gelukkig ben ik het me nu bewust en ben ik sneller weer aanwezig.

Vorig jaar heb ik 4 maanden alleen gewoond. Dit was een diep verlangen van mij, maar oh wat vond ik het moeilijk om mijn behoeften aan alleen-zijn, ruimte en vrijheid aan te geven. Dat zat zo diep.

Ik vulde in wat het voor mijn man zou betekenen en hoe het voor hem zou voelen en zag er tegenop wat dat dan weer met mij zou doen. Zo leverde ik mijn integriteit in. Ik kon niet met mezelf door één deur in de relatie met mijn partner en wist dat ik zo niet oud wilde worden met hem. Tegelijk besefte ik weer dat alles bij mezelf begint. Ik wilde verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen behoeften in mijn relatie.

In die 4 maanden had ik bijvoorbeeld geen tv aan. Wat gaf dat enorm veel ruimte aan mij. Ik had zoveel tijd en voelde mij zo ontspannen. Inmiddels heb ik alles wat ik daar heb geleerd en wat goed voor mij is, zoveel mogelijk geïntegreerd in mijn leven samen met mijn partner. Ik besef nu dat de tv zoveel impact had op onze relatie. Tv was een vlucht om gesprekken niet aan te gaan, een afleidingsmanoeuvre, een bezig zijn met gebeurtenissen en levens van personages in series. Het hield mij ervan af om bezig te zijn met mijn eigen leven.

Als je zo lang samen bent, is het een uitdaging om patronen te doorbreken. En toch weet ik dat ik het wel moet en wil proberen. Ik ben de laatste die zegt: ‘je moet niet scheiden’, maar ook de eerste die zegt: ‘doe eerst alles wat mogelijk is om het met jezelf goed te hebben in je relatie’.

Daarom heb ik 50 relatietips geschreven. Ze ‘vlogen’ de pen uit. Je kunt ze hier gratis downloaden.

Heel veel mensen die bij mij de cursus Geweldig Communiceren volgen, starten met de vraag: ‘hoe blijf ik bij mezelf in relatie met mijn partner’. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat is en hoe diep sommige dingen zitten. Een grote vraag is bijvoorbeeld: ‘Hoe gaat een ander reageren als ik mijn behoefte aangeef” en overtuigingen als: ‘Als ik mijn behoefte leef, gaat dit ten koste van de ander’ of de overtuiging: ‘Relatie is ontkenning van mijn eigen behoeften’ of de angst dat de ander je verlaat als je echt aangeeft wat diep bij jou van binnen leeft.

Asjeblieft: zet je over je angst heen en communiceer wat er leeft. Het zal zoveel helderheid en ontspanning geven! En vrijheid!

Vandaag ben ik begonnen iedere dag live op instagram een relatietip te delen. De eerste relatietip was:

Praat elke week 20 minuutjes met elkaar over wat je bezighoudt. Praat allebei om de beurt 10 minuten. Als dit te lang is begin dan met 5 minuten per persoon. De ander mag niet reageren. Spreek na afloop nog 10 minuutjes over wat er aan de orde kwam en wat jij voelt bij wat de ander zei. Ga dan weer over tot de orde van de dag.

Je kunt deze gesprekken steeds langer maken. Wij hebben laatst een uur gesproken. Om de beurt steeds 10 minuten. Als je niet op elkaar reageert kom je in diepe lagen, waarvan je geen weet had en wat kan helpen om elkaar beter te begrijpen.

Download hier mijn 50 relatietips en kom morgen kijken en luisteren op Instagram waar ik zo tussen half 1 en 1 live aanwezig ben.

Wat ik nu alvast verklap is dat ik op 8 oktober een concert geef met als thema Relaties. Ik ben van plan om er een bijzonder evenement van te maken. Volgende week begint de ticket verkoop. Ik heb er ontzettend veel zin in.

Op 28 oktober geef ik een workshop: leren luisteren naar jezelf. We gaan hier echt de diepte in met allerlei praktische oefeningen. Een heerlijke dag voor jezelf. Er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen. Als je belangstelling hebt, geef je dan op via mijn contactformulier.