fbpx
Je kind of partner kan je niet afwijzen.
Afgelopen zondag gaf ik een concert en zoals je ziet waren mijn kleindochters grote fans. Het concert duurde van kwart over drie tot half 6 met een pauze van 20 minuten. Ik heb de meisjes niet gehoord. Ze zijn 3 en 5 en ik had allerlei tekenspullen voor hen meegenomen, die ze echter niet hebben aangeraakt.
Ze zaten lekker te genieten op schoot van hun ouders of van mijn man. Ik koester hen met mijn hele hart en af en toe denk ik: ‘had ik als jonge moeder maar geweten wat ik nu weet’. Tegelijkertijd besef ik dat het leven geleefd moet worden en dat fouten gemaakt moeten worden om te groeien. Toch had ik mijn kind zo graag dezelfde liefdevolle koestering gegund als die ik mijn kleindochters nu kan bieden.
Dit is precies de reden dat ik nu werk met stellen en gezinnen. Ik wil hen graag leren hoe ze kunnen communiceren met elkaar en hun kinderen, zodat er zo min mogelijk ‘schade’ wordt aangericht. Met schade bedoel ik dan kwetsen door taal. Het gebeurt zoveel!
Miljoenen kinderen lijden eronder en het pijnlijke is dat ouders het zich lang niet altijd bewust zijn. Ik was me er destijds ook niet altijd van bewust of ik zei iets waarvan ik later dacht: ‘dat had ook even anders gekund’, zonder echter te weten hoe dan…………
De geweldloze communicatie biedt mij alle tools om mezelf te uiten, zonder kritiek op de ander en zonder de ander te kwetsen. Nee, het lukt mij ook niet altijd, maar dan kom ik er later op terug, door bijvoorbeeld te vragen: ‘hoe was dit voor jou dat ik dit zei?’ Ik geef de ander dan de mogelijkheid en de ruimte om zich uit te spreken. De geweldloze communicatie helpt ook helder te maken wat precies wordt gezegd en bedoeld. We zijn zo snel geneigd anders te interpreteren dan hoe een boodschap bedoeld is.
Soms kunnen we in het moment niet goed luisteren of bij de ander zijn, omdat we persoonlijk worden geraakt en afwijzing ervaren. Nu weet ik dat mijn kind of partner mij niet kunnen afwijzen als ik dat zelf niet meer doe. Als een kind iets zegt wat jou raakt, bijvoorbeeld: ‘mama, je begrijpt me ook nooit’ en jij vindt vervolgens van jezelf dat je een slechte moeder bent dan wijs je jezelf af als moeder.
In de geweldloze communicatie geef je jezelf dan een jakhalsboodschap (oordeel op jezelf, kritiek op jezelf). Als jij vervolgens je kind hiervoor veroordeelt met woorden als: ‘hou je brutale mond’ of ‘daar ben ik het totaal niet mee eens, want……’, dan geef je een jakhalsboodschap aan je kind (de ander de schuld geven, in de verdediging gaan) en raak je de verbinding kwijt. Je kind geeft jou vervolgens weer een jakhalsbooschap en dat kan zo even doorgaan tot je kind de ruimte uitloopt, de deur met een klap dichtgooit en jij verslagen achterblijft en denkt: ‘had ik toch beter anders kunnen doen……’.
Zo gaat het soms ook met onze partner. We vinden het makkelijker om te zeggen wat er mis is met de ander, dan onze behoeften te uiten en te vervullen.
Als we persoonlijk geraakt worden door onze partner of onze kinderen dan wijzen we nog iets in onszelf af en kunnen we niet echt bij de ander zijn. Als je kind zegt: ‘mama, je begrijpt me ook nooit’, dan zegt hij/zij dat vanuit pijn en heeft zij iets nodig. In ieder geval begrip, dat geeft hij/zij letterlijk aan, maar misschien ook gezien worden, erkenning, echte aandacht en liefde.
Als wij dat doorhebben en ‘door de boodschap heen kunnen luisteren’ naar de behoefte onder datgene dat gezegd wordt, dan ontstaat er een andere communicatie en is de kans om in verbinding blijven vele malen groter. Deze taal wordt giraffe-taal genoemd in de geweldloze communicatie.
Deze taal wil ik jou graag leren in mijn workshop voor partners op zondagochtend 28 november 2023 op een prachtige locatie in Friesland. Je kunt je hier inschrijven:
Wil je mij eerst leren kennen, kom dan naar mijn webinar/masterclass: Geweldig Communiceren in relaties op vrijdagmiddag 27 oktober 2023. Je kunt je hier inschrijven:
Je wordt je er in deze workshop en masterclass van bewust van hoe je communiceert en krijgt tools hoe het ook anders kan. Een nieuw begin voor jou, je partner en je kinderen.
Kan een afbeelding zijn van fluit en viool
Leuk

Opmerking plaatsen
Delen