fbpx

Kortgeleden las ik een zin die mij nogal intrigeerde: ‘degene die over jouw grenzen gaat, is slechts een afspiegeling van je eigen gebrek aan eigenwaarde’.

Ik ben in mijn leven nogal over mijn grenzen gegaan en ik liet mensen ook over mijn grenzen gaan. Alles wilde ik doen om aardig gevonden te worden, want diep van binnen vond ik mij zelf helemaal niet aardig. Ik was afhankelijk van wat de ander van mij vond. Als de ander mij of mijn werk okee vond, voelde ik me okee, maar als dat niet zo was had ik ook enorm veel kritiek op mezelf.

Ik ervaarde altijd een tekort.

Ik snapte toen niet dat mensen juist meer respect voor mijn grenzen en voor mij als persoon zouden hebben als ik bijvoorbeeld wel een keer Nee durfde te zeggen als ik wel duidelijk en helder zou aangeven wat voor mij klopte, maar ook wat voor mij helemaal niet klopte.

Nu weet ik dat je in staat bent om duidelijk te zijn als je je zelf de moeite waard vindt om je eerlijk uit te spreken. Wat een ander daar ook van vindt. Hoe jij de wereld ziet en tegen dingen aankijkt, heeft namelijk alles te maken met hoe jij naar jezelf kijkt en de mate waarin jij jezelf respecteert.

In mijn geval herinnerde het denken in tekorten aan oude wonden en dat projecteerde ik dan op de toekomst.

Herken je dat?

Dat je weleens denkt: het was niks, het is niks en het wordt ook niks? Of: het is altijd zo geweest, dus zal het altijd wel zo blijven? Of, en deze is ook leuk, ‘Zo ben ik nu eenmaal, het lukt me toch nooit’.

Ik las ooit dat iemand 50 jaar geleden slachtoffer was van een verkrachting. Zij had daar nog iedere dag last van. Dus die ene gebeurtenis bepaalt nog iedere dag haar leven oftewel ze wordt nog iedere dag verkracht. De wond blijft open.

Als je vindt dat je in je jeugd oneerlijk bent behandeld, blijf je oneerlijk behandeld en als je met deze ogen de wereld in kijkt, zul je ook situaties en mensen aantrekken die deze onbewuste overtuigingen steeds bevestigen.

Het is voor mij belangrijk dat ik me wel bewust ben van dingen die me overkomen zijn en ook wat dat voor impact dat op mijn leven heeft gehad. Tegelijkertijd weet ik dat als ik erin ‘blijf hangen’ ik niet verder kom. Dat dingen blijven zoals ze zijn. Dat ik er dan voor kies om ongelukkig te zijn.

Als je je niet bewust bent van oude wonden, kunnen ze onbewust een destructieve uitwerking hebben in je leven. Je wordt dan een gijzelaar van je verleden. We denken soms dat we klaar zijn met het verleden, maar als we dan bijvoorbeeld door het lint gaan tegen onze kinderen of onze partner, blijkt dat het verleden nog niet helemaal klaar is met ons. Als het onbewust blijft, blijft het ons gijzelen. En ons niet alleen, ook onze kinderen.

Het hier en nu kan je bewust maken van oude pijn, als je daar tenminste voor open staat.

Hoe fantastisch zou het zijn om pijn uit het verleden te helen?

Hoe je dat doet?

Door in het hier en nu al je gevoelens te erkennen en erbij te zijn. Als je je niet geliefd voelt, mag je daar gewoon even bij zijn. Als je dan van jezelf meteen moet zeggen: ‘ik ben wel geliefd’ (affirmatie), dan ontken je dat stukje in jezelf dat zich op een bepaald moment niet geliefd voelt. En daar ligt juist de crux. Dat stukje in jou dat zich niet geliefd voelt, mag je koesteren, door erbij te zijn en door het ruimte en aandacht te geven.

Als je hier echt mee aan de slag wilt gaan, beluister dan mijn podcast over focussen.

Wat er in ons omgaat heeft namelijk het beste met ons voor. Sterker nog: het wil iets voor ons bereiken! Probeer te accepteren dat je voelt wat je voelt en vraag jezelf af: ‘welke behoefte ligt er onder deze emotie?’ of ‘wat deze emotie voor mij bereiken?’ Ga ermee in gesprek.

Als emoties langer duren dan 15 seconden herinneren ze aan oude emoties. ‘Oud’ is echter een oordeel en laatst was een cliënt van mij terecht heel boos omdat ik zei dat het oude pijn was. Ze zei: ‘het is niet oud, ik voel het nu’.

Zij was boos en boosheid is een belangrijke emotie die aangeeft dat er een behoefte niet is vervuld, maar als die boosheid blijft, dan raakt ie aan oude onvervulde behoeften. Als het je namelijk niet zo zou raken, dan zou je die boosheid benoemen en ook de onderliggende behoefte en weer verder gaan met je leven, zoals twee eenden die na een gevecht even schudden en weer verder zwemmen.

Soms blijven mensen echter jaren in boosheid hangen.

Maar je hebt een keuze. Je kunt iets negatief of positief opvatten. Als iets je zo erg raakt dat je een week niks zegt, dan raakt het aan oude onvervulde behoeften.

Je mag het verleden loslaten door erbij stil te staan en emoties door je heen te laten gaan. Je mag gevoelens erkennen en ook accepteren. Je kunt jezelf niet dwingen om positief te denken. Wel mag je accepteren dat het je even niet lukt om positief te denken. Hiermee kun je je zelf bevrijden uit de gevangenis van je verleden.

Als je vanaf nu in tekorten denkt over jezelf, dan weet je: ‘o ja, ik voel me zelf nog niet geliefd genoeg’. Je wordt dan dus gecorrigeerd en krijgt de kans om je hart weer open te zetten naar jezelf.

Als je denkt dat je het niet waard bent om geliefd te zijn, weet dan dat je je vergist, je bent het wel waard.

Het is dus maar net hoe jij omgaat met de dingen die op jouw pad komen en met emoties die daarbij horen.

Is jouw glas half vol of half leeg?

Als je beseft dat je een uniek en waardevol mens bent, zal de wereld dat voor jou bevestigen.

Soms begrijp je niet dat een deur voor je gesloten wordt, maar op het moment dat een andere deur opengaat, dan snap je waarom die eerste deur gesloten werd.

Alles heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Al het negatieve in mijn leven heeft er mede voor gezorgd dat ik nu veel gelukkige momenten ervaar. Hoe mooi is dat?

Die vonk van liefde in jezelf is niet te vernietigen, wat er ook met je gebeurd is. Als je die vonk weer kunt aansteken, dan open je iets in jezelf en kun je een kanaal worden waardoor de goddelijke liefde jou kan bereiken. Dan zul je kennismaken met een glas dat tot de rand toe gevuld is en zelfs soms overstroomt.

Laten we onszelf geen liefde meer onthouden, maar onze glazen vullen!!!

https://anchor.fm/sonja-zwart9/episodes/36-Is-jouw-glas-half-leeg-of-half-vol-epbu1m