fbpx

Ik heb me de afgelopen dagen afgevraagd in welke mate ik verantwoordelijk ben in een groep als ik niet de leider ben. Ten diepste wist ik dat al: ik heb net zoveel verantwoordelijkheid als iedereen die deelneemt aan het groepsproces.

Als je deelneemt aan een groep is het juist een must om helder en eerlijk te communiceren over wat er in je leeft. Hiermee wordt de communicatie transparant en hiermee geef je anderen ook de gelegenheid dit te doen. Het geeft een andere dynamiek en diepgang. De vaagheid verdwijnt en hoe heerlijk is dat?

Ooit zat ik in een training van een collega. Er waren circa 20 deelnemers. Eén van de deelnemers nam veel ruimte in beslag en de trainer ging steeds in op het verhaal van diegene.
Ik voelde irritatie en dacht: ‘waarom grijpt hij niet in?’ Ik had een sterk oordeel op zijn trainerschap, maar ik zei niks.
Na een tijdje stelde hij de vraag in de groep: ‘ik ben nu een hele poos aan het praten met deze vrouw. Wat maakt dat niemand vraagt: “is het mogelijk dat jullie dit onderwerp na de training of in de pauzevervolgen, want ik maak me zorgen over de voortgang van de training en het is voor mij belangrijk dat er ruimte is voor ons allemaal”.
Deze trainer had dit dus bewust gedaan, in afwachting van wat de ‘groep’ zou doen.
Niks dus. Niemand van ons zei iets.
Het is mijn grote uitdaging in dit leven om wel eerlijk en helder te communiceren. Eerlijk: het lukt me nog niet altijd.

Het lukte me wel tijdens een docententraining. Wij kregen les in automatisering. We zaten met circa 20 collega’s in een ruimte. Degene die de training gaf had niet zoveel overwicht dat het stil was in de ruimte. In tegendeel. Er zaten continu 8 of 10 mensen door hem heen te praten. Ik schaamde me diep voor het feit dat dat gebeurde en had behoefte om me daarover uit te spreken, maar oh wat vond ik dat spannend.

Ik had destijds mijn gevoelens- en behoeftenbriefje bij de hand en zei het volgende: 

Ik voel me heel ongemakkelijk als ik observeer dat 8 mensen door de docent ‘heen praten’. Het irriteert me ook, want ik wil graag dat we respectvol met elkaar omgaan. Zouden jullie stil willen zijn als de docent iets uitlegt en je hand op willen steken als je iets wilt vragen?’

Ik kreeg veel bijval en was trots op mezelf dat ik het had aangedurfd om hier iets over te zeggen. Het werd rustig in de ruimte en de docent kon zijn les geven.

Wil jij hier ook in groeien? In het jezelf eerlijk uitspreken? Dan nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn trainingen Geweldig Communiceren. Meer informatie vind je op mijn website:
Als je de training helemaal thuis wilt doen kan dat ook. Ik heb een online programma gemaakt met 12 lessen Geweldig Communiceren met werkbladen. Er zitten 2 zoom-bijeenkomsten bij.

Als je belangstelling voor dit online programma kun je op onderstaande link klikken. Tot 1 april kun je het programma kopen tegen een speciale prijs: