fbpx
In de geweldloze communicatie zien we liefde als een behoefte. Sommigen zien liefde echter als een gevoel. Hierdoor kan verwarring ontstaan in de communicatie.
 
Als je partner vraagt: ‘hou je van me?’ en hij of zij bedoelt dit als een gevoel, kan de ander vragen:
 
Wanneer?
 
Wanneer?????
 
Ja want als jij het woord liefde als een gevoel gebruikt…… gevoelens veranderen elke paar seconden, hoe kan ik jou eerlijk antwoorden zonder dat je refereert aan een speciale tijd en plaats?
 
Wat dacht je van nu?
Nee, nu niet, maar probeer het opnieuw over een paar minuten, je weet maar nooit…..
 
Liefde is een belangrijke behoefte om de volgende stap te zetten, namelijk om te uiten wat we graag willen wat de ander doet om deze behoefte te vervullen.
 
We mogen een helder verzoek doen.
Heel veel mensen krijgen de behoefte aan liefde namelijk niet vervuld, omdat ze niet weten hoe ze een helder verzoek moeten doen aan hun partner.
 
Misschien heb je het boek ‘de 5 talen van de liefde gelezen’? Dan weet je dat wat bij de één werkt, bij de ander niet hoeft te werken.
 
Het is dus belangrijk dat we de ander vertellen wat we willen dat hij/zij doet (niet wat we willen wat hij/zij niet doet).
 
Hou je van me? is dus een eigenlijk een onmogelijke vraag.
 
Andere opties:
‘Wil je als je thuiskomt 10 minuten naast mij op de bank komen zitten om te vertellen hoe je dag was? of
Wil je mij aankijken? of
Wil je mij even vasthouden? of
Wil je me eerst een ding willen vertellen wat volgend jou goed is gegaan, voordat je me vertelt wat er volgens jou niet goed ging? of
wil je pas reageren als ik zeg dat ik klaar ben met mijn verhaal?
 
 
Het kan net het verschil maken…………………………..