fbpx

Ik droeg heel lang de overtuiging mee: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Je kon het aan de oppervlakte niet aan mij zien, maar diep van binnen voelde ik me onzeker en was ik bang om te falen.

Het denken in goed en fout is de oorzaak van deze overtuiging. In mijn jonge leven werd vooral benoemd wat ik fout deed, zowel thuis als op school. Later hoorde ik van mijn moeder dat ze bang waren dat ik eigenwijs zou worden als ze het accent zouden leggen op de dingen die ik wel goed deed.

De overtuiging: ‘ik ben niet goed genoeg’ had impact op alles wat ik deed en zeker ook op mijn manier van communiceren met anderen.

Ik weet nu dat mijn relaties worden bepaald wordt door hoe ik communiceer.

De geweldloze communicatie, die ik geweldig communiceren noem, is een strategie voor het vervullen van behoeften als:

rust en harmonie in mezelf, ontspanning, vreugde, verbinding met mezelf, verbinding met anderen, authenticiteit en (innerlijke) vrijheid en nog veel meer!

Een groot aantal van de mensen die bij mij een training volgt wil leren: bij zichzelf te blijven in het contact met de ander.

Waar lopen zij dan tegenaan:

Over grenzen (laten)gaan

Dingen doen die ze niet echt willen

Dingen zeggen waar ze later spijt van hebben

Dingen niet zeggen waar ze achteraf van balen

Gevoelens niet uit durven spreken

Niet weten wat ze eigenlijk willen (behoeften)

Denken/invullen voor anderen, waarbij ze er zelf slechter uitkomen (oordelen/vergelijken)

Niet om hulp durven vragen

Herken jij één of meerdere van deze patronen bij jezelf? Download dan mijn gratis e-book: ‘het geheim van geweldig communiceren’ door op onderstaande link te klikken:

https://www.sonjazwart.nl/download-e-book/

Wat kan jou helpen bij jezelf te blijven en tegelijk je eigen-waarde te versterken?

Door bijvoorbeeld zuiver waar te nemen. Toen mijn man vorige week ‘s avonds om elf uur het licht uitdeed, terwijl ik nog stond te appen, voelde ik me geïrriteerd en boos. Ik ervaarde zijn actie als een gewelddadige actie. Onder mijn irritatie en boosheid lag een behoefte aan autonomie. Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer ik wat doe.

Ik uitte deze irritatie en boosheid echter niet, wat ik voorheen zeker wel gedaan zou hebben en waardoor er ook een disharmonie in mezelf zou zijn ontstaan.

Ik uitte mij dus niet, maar ging zuiver waarnemen: “Mijn man doet het licht uit”. Vervolgens probeerde ik te ontdekken vanuit welke gevoelens en behoeften mijn man het licht uitdeed.

Wat was zijn boodschap?

Hij was ook geïrriteerd en boos, omdat ik zo laat nog aan het appen was. Hij wilde graag lekker slapen en had ook zorg voor mij. “Als jij zo laat nog appt, ben je druk in je hoofd en heb je moeite om in slaap te vallen”, waren zijn woorden.

Hij had gelijk. Het klopt dat ik moeilijker in slaap val als ik ‘s avonds laat nog aan het appen ben. Ik kon zijn boodschap horen, waardoor er geen geharrewar ontstond.

De geweldige communicatie leert je dus onder andere anders te luisteren. Niet naar het oordeel over wat de ander doet of zegt (in dit geval: belachelijk dat hij het licht uitdoet. Hoe verzint ie het), maar naar de behoefte die onder het gedrag van de ander ligt.

Zuiver waarnemen kan helpen om zowel je eigen gedrag als dat van de ander te veranderen.

Er had gemakkelijk passief geweld kunnen ontstaan, zoals: ‘waar bemoei je je mee’ of ‘doe even normaal’ of ‘ik bepaal zelf wat wat ik doe’ etc.

Ook zinnetjes als:
Je luistert ook nooit, je bent altijd te laat, ik had het toch al gezegd, je begrijpt me ook nooit, wat doe je weer moeilijk of wat reageer je gevoelig, kunnen pijn bij de ander veroorzaken.

Het kan ook zijn dat je niets zegt, maar dat je houding boekdelen spreekt. Ook als je iets zegt wat niet overeenkomt met je lichaamstaal, kan voor veel verwarring bij de ander zorgen (zeker bij kinderen).

Je lichaamstaal is altijd sterker dan de woorden die je uitspreekt.

Geweldig Communiceren schept helderheid, duidelijkheid en verbinding.

Door mijn ‘geweldloze reactie’ voelde ik me blij met mezelf en dankbaar voor het feit dat deze manier van communiceren op mijn pad is gekomen.

O ja, en wat ik aan mijn gedrag heb veranderd? Ik leg ‘s avonds uiterlijk 20.30 uur mijn mobiel weg. Dat geeft rust.

Wil jij ook leren geweldig communiceren?

Download dan mijn gratis e-book: ‘het geheim van geweldig communiceren’.

https://www.sonjazwart.nl/download-e-book/