fbpx

Hoe zit dat met onze emoties? Kunnen we een ander daarvan de schuld geven?

Als we een sterke emotie ervaren, zoals pijn, woede of angst, zijn we geneigd onszelf af te leiden. Dit doen we door te gaan eten, door tv te gaan kijken of te gaan sporten of op een andere manier te vluchten. Ik herken ze allemaal.

Ook kan het zijn dat we deze gevoelens projecteren op anderen: ‘Omdat jij dat zei of deed, voel ik me nu ………’

Onze kinderen kunnen ons ook enorm triggeren door wat ze zeggen, door hoe ze zich gedragen of soms alleen al door hoe ze naar ons kijken, maar…….

deze gevoelens zijn van ons.

Als we deze gevoelens niet voelen, maar onszelf afleiden blijft het bange, gekwetste kind in ons eronder lijden, terwijl het snakt naar aandacht en acceptatie. Jouw relatie met het kind lijkt dan op de relatie van een ouder, die je vele jaren geleden in de steek heeft gelaten.

Onze kinderen helpen ons dus om onze wonden uit het verleden onder ogen te zien en te kunnen laten helen. Hoe je dat dan doet?

Wijd je onvoorwaardelijk en consequent aan dit kind in jezelf. Als je een sterke emotie ervaart, ga er dan even ‘bij zitten’ of mee in gesprek. Geef de gevoelens liefdevolle steun, totdat ze op een bepaald moment tot rust komen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door mijn podcast (zie hoe mooi je bent) nummer 28 : de focusoefening te beluisteren:

Beluister em hier: https://open.spotify.com/episode/6Ww0s2fxVUixollNMMi4vc?go=1&sp_cid=d08092f456fbaf2991780b8bb611e52a&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=0572fe30594d4d3d

Probeer dus niet allerlei afleiding te zoeken om je beter te voelen, maar word beter in voelen.

Doe je dat niet, dan wordt de angst, boosheid of verdriet van het kind in jou alleen maar sterker en blokkeert het jou om je leven voluit te leven zoals jij zou willen.

Als je gevoelens wel durft te voelen, hoef je ook niet meer extreem boos te worden op je kind, omdat zij jou triggert en dat bevordert jullie relatie enorm. De sfeer wordt ontspannener en je kind krijgt meer vertrouwen in jullie relatie.

Om iets te betekenen in de relatie tussen moeders en dochters, heb ik een e-boek geschreven, dat ik komende vrijdagmiddag 28 juni 2024 om 12.30 uur presenteer. Het boekje is getiteld:

‘de 10 valkuilen in de communicatie tussen moeders en dochters’.

Dus kijk komende vrijdag op mijn profiel, dan kun je het boekje gratis downloaden.

Heb een fijne dag, lieve groet, Sonja