fbpx

In de Geweldloze Communicatie hebben alle elementen een valkuil. Het doen van een verzoek heeft als valkuil: eisen.

Ik had ooit een cursist die zei: ‘het werkt niet, ik heb precies de stappen van GC gedaan’, maar mijn kind deed niet wat ik wilde. Ik deed een verzoek als volgt:

‘Mama moet vandaag de hele dag werken en ik ben pas om half 7 thuis, zou jij voor mij de vaatwasser willen leegruimen en willen stofzuigen? Dan heb ik vanavond nog even tijd voor mezelf.’

Mijn zoon: ‘ik kijk wel even’.

Toen ik thuis kwam stond het aanrecht vol, de vaatwasser was niet geleegd en er was geen stof gezogen.

Ik vroeg: ‘hoe reageerde jij daarop?’

Cursist: ‘Ik werd boos en zei dat hij zich onverantwoordelijk gedroeg, dat we samen in dit huis wonen en dat hij dus ook zijn verplichtingen heeft……’

Ik: ‘dus je deed eigenlijk geen verzoek, maar eiste iets van hem?’
Cursist: ‘Hmmmmm ja, je hebt gelijk’.

 

Als we kinderen/jongeren echt willen onderwijzen, moeten we hen niet zeggen waar ze mee moeten stoppen, over hen oordelen, zeggen wat er mis met hen is, of iets van hen eisen, maar een verzoek doen op een manier waardoor we zowel hun leven als dat van onszelf mooier maken.

Je kunt pas een verzoek doen als de ander voelt dat je de goede goede reden begrijpt van waarom hij misschien niet aan je verzoek kan voldoen en dat je begrijpt dat hij de dingen doet zoals hij ze doet. Als we die goede reden niet zien, is de kans minder groot dat een kind graag aan ons verzoek voldoet. 

 

Elke actie die een mens doet heeft namelijk een goede reden: om een behoefte te vervullen.

 

Als je iemand begrijpt, is het voor de ander pas goed te horen wat jij niet leuk vindt. Ook is het belangrijk dat de ander voelt dat er niets mis met hem/haar is.

 

Je begint met te zeggen wat de ander deed dat jij niet leuk vond (zuivere waarneming), wat je daarbij voelde en welke behoeften niet werden vervuld door hun actie. Dan probeer je de behoefte te vinden van waaruit de ander deed wat ie deed. Vervolgens doe je een (nieuw) verzoek.

 

Een verzoek is geen eis. Als je dus boos wordt als de ander Nee zegt, weet je dat het een eis was. 

Als kinderen de ervaring met ons hebben dat ze worden gestraft of bekritiseerd of zich schuldig moeten voelen als ze niet doen wat wij vragen, hebben ze tijd nodig om ons (weer) te vertrouwen.

Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat we net zoveel rekening houden met hun als met onze eigen behoeften.

Hoe krijgen we weer vertrouwen? Door empathische verbinding te maken. Empathische verbinding maken betekent dat we verbinding willen maken met de gevoelens en behoeften van die ander.

Hoe had de moeder weer verbinding kunnen maken?

 ‘Ik zie dat je de vaatwasser niet leeg hebt gehaald, dat het aanrecht vol staat en dat je niet hebt gezogen’ (zuivere waarmening).

Vervolgens had ze een stilte kunnen laten vallen, waardoor ze haar zoon de ruimte had gegeven te reageren (misschien had ie een vriend moeten helpen die hem dringend nodig had, misschien was hij heel druk geweest met de voorbereiding van een toets en was hij de tijd vergeten, misschien ……)  etc. etc.

 of

Ze had haar gevoelens en behoeften kunnen uitspreken. ‘Ik merk dat ik verbaasd en ook teleurgesteld (gevoelens uitspreken) ben dat je niet gedaan hebt wat ik je vroeg, want ik had zo graag tijd voor mezelf gehad vanavond (behoeften), omdat ik morgen ook weer een drukke dag heb. Wil je me vertellen wat maakt dat je niet kon voldoen aan mijn verzoek? Ik wil het graag begrijpen.

Zo had een gesprek op gang kunnen komen.

Na het gesprek waarin de moeder ieder oordeel vermeed, had ze alsnog kunnen vragen: ‘Zullen we dan nu snel samen even de boel opruimen?’ Grote kans dat haar zoon haar met plezier had geholpen en dat ze allebei blij huns weegs waren gegaan.

Regelmatig geef ik workshops en trainingen om te leren op deze manier te communiceren.

De eerstvolgende live training start op donderdag 24 maart 2022. Meer informatie en opgave door op deze link te klikken.

Je kunt ook mijn online programma kopen, zodat je op je eigen tijd en in je eigen tempo 12 lessen kunt volgen.

Kijk bij mijn aanbod of bestel het programma meteen via deze link.