fbpx

Een ander kan jou niet afwijzen schreef ik in een vorig artikel. Met mijn hoofd weet ik dat al heel lang, maar nu heb ik het echt ervaren en dat was heel bevrijdend en daarom een goede reden om er nog een artikel aan te wijden.

Als een ander iets tegen jou zegt dat niet leuk is om te horen of iets van je vindt dat niet positief is, kun je afwijzing ervaren. Veel mensen zeggen dan: ‘ik voel mij afgewezen’ alsof het een gevoel zou zijn. Het is echter een oordeel of een gedachte over een ander: die wijst jou af.

In de geweldloze communicatie noemen we dat een quasi-gevoel. Gevoelens onder het quasi-gevoel ‘afwijzing’ kunnen zijn: een diepe pijn, angst, eenzaamheid, onzekerheid of misschien zwaarte en ontmoediging. Boosheid of verontwaardiging kunnen ook heel goed gevoelens zijn als je afwijzing ervaart.

Ik schreef eerder dat een ander (partner, kind, vriend, collega) je niet kan afwijzen als jij jezelf niet afwijst, als dat wat een ander zegt of doet bij jou niet in “goede aarde” valt. Je kan wat de ander jou geeft niet uitpakken en het kado teruggeven en denken: ‘wat je vindt mag je houden’.

Alleen als jij het uitpakt ervaar je afwijzing. Natuurlijk heb je altijd de keuze om het niet uit te pakken, maar zo eenvoudig is het niet. Voordat jij een keus kunt maken zit je soms binnen een fractie van een seconde in je pijnlichaam en is het kwaad al geschiedt.

Als je je daarvan bewust bent (dat je in je pijnlichaam zit), kun je natuurlijk wel kiezen hoe je met die pijn omgaat. Kun je er mee dealen en het doorvoelen zodat het je loslaat of houdt het je dagenlang gevangen en/of projecteer je het op de ander? Als dit laatste het geval is ben je niet meer de baas over hoe jij je voelt en emotioneel afhankelijk van wat een ander zegt of doet.

In mijn leven heb ik dit talloze keren ervaren en het heeft mij ontzettend veel levensenergie gekost.

Wat is nu het geheim van geen afwijzing meer ervaren? Het is eigenlijk heel simpel heb ik ontdekt: ‘volledig trouw zijn aan jezelf’.

Ik heb de afgelopen weken twee keer een afwijzing gehad. Eén keer bij een baan die ik niet kreeg en één keer bij een klant die niet met me verder wilde en ik voelde totaal geen afwijzing alleen maar vreugde en opluchting.

Want wat was er aan de hand? Op het sollicitatiegesprek merkte ik dat ik toch consessies deed om de baan te krijgen. Ik voelde aan mijn kaken dat ik steeds gespannener werd. Na het gesprek had ik een oordeel op wat andere mensen wilden hoe ik het werk dat ze aanboden zou uitvoeren. Ik ontdekte na een tijdje dat ik ten diepste een oordeel had op mezelf, omdat ik concessies had gedaan. Mijn lichaam gaf het haarscherp aan. Ik was niet volledig trouw gebleven aan mezelf.

De volgende dag heb ik gebeld en gezegd dat ik in de baan vooral wel mezelf moest kunnen zijn en het op mijn manier moest kunnen doen. Ik zei: ‘ik weet niet of jullie met mij door willen, maar dan kunnen jullie dit meenemen in het proces.’

Na dat telefoontje voelde ik mij ontspannen en blij en maakte het mij niet meer uit of ik die baan nu wel of niet zou krijgen. Als ik de baan zou krijgen had ik daar iets te doen en anders was het ook okee.

Een paar dagen later werd ik gebeld dat ik de baan niet kreeg, omdat ik bepaalde dingen anders wilde doen dan zij vonden dat ik het zou moeten doen. Ik voelde totaal geen afwijzing na deze afwijzing. Wat heerlijk was dat!

Ook bij een klant was ik volledig mezelf geweest door me eerlijk uit te spreken. Ze willen niet met mij verder en het klopt helemaal. Ik wil graag werken met mensen bij wie ik volledig mezelf kan zijn, omdat daarin juist mijn kracht ligt. Als ik mezelf kan zijn, krijg ik vleugels en energie en ideeën en kan ik zoveel bijdragen.

O ja en ik zoek werk voor een paar dagen in de week, naast mijn werk als relatie- en gezinscoach en mijn trainingen geweldig communiceren. Waar ik ervaring mee heb?

Coaching van partners en gezinnen;

Coachen van leerlingen/studenten als het even niet zo lekker gaat en samen ontdekken wat ze nodig hebben;

Trainen in persoonlijke ontwikkeling en geweldloze communicatie met het accent op empathisch luisteren naar zichzelf en anderen. Ik heb ook mijn tweedegraads lesbevoegdheid;

Mediations of herstelgesprekken leiden tussen ouders en kinderen of partners of collega’s;

Teams trainen in de geweldloze communicatie voor meer verbinding en plezier in het werk;

Vergaderingen bijwonen om de onderlinge communicatie te observeren en zo nodig te verbeteren;

Ik wil mijn laatste werkzame jaren graag van betekenis zijn voor zoveel mogelijk mensen.

U kunt mij bellen op 06-31972198.