fbpx

Gaat het om wat je doet?

Nee, het gaat niet om wat je doet, maar om hoe je aanwezig bent in wat je doet.

Ik maak daar op dit moment een enorme bewustzijnsverandering in door. Ik weet nu dat als ik bang ben of iets spannend vind of iets ga doen waar ik me van tevoren erg druk om maak, dat dan mijn ego opspeelt. Kennelijk is het voor mij dan heel belangrijk hoe ik iets doe en is er angst om fouten te maken of ben ik bang voor reacties van mensen. Dit heeft tot gevolg dat ik niet echt aanwezig kan zijn in wat ik doe.

Dit is voor mij heel fijn om te weten en als jij dat herkent en ook ontzettend gespannen bent (meer dan de ‘normale gezonde spanning’) of angstig voordat je iets ‘moet’ doen, weet dan dat je ego aan het woord is. Je kunt dan drie dingen doen:

je kunt besluiten om het niet te doen (het is te spannend)
je kunt deze angst en spanning negeren en doen wat je moet doen zonder ervan te genieten en je na afloop uitgeput te voelen of
je kunt in gesprek gaan met die angst en spanning.

Spanning en angst hebben je iets te vertellen, spanning en angst willen iets voor je bereiken. In mijn geval is dat altijd meer liefde voor en vertrouwen in mezelf, want spanning en angst zijn totaal niet nodig. Ik heb honderden workshops gegeven en het is nooit ‘fout’ gegaan, hooguit was ik de ene keer scherper dan de andere keer. Er is nooit iemand geweest die tegen me zei: ‘je bent een waardeloze trainer’. Ik mag erop leren vertrouwen dat de angst en spanning me misschien scherp willen maken, maar dat het niet de bedoeling is dat ze mij blokkeren. Het kost dan teveel energie en dat is zonde.

In mijn boek staat een verhaal over een man die niet in het openbaar durfde te spreken. Hij werd dan panisch. We gingen in gesprek met de angst door een regressie te doen en hij kwam in de situatie dat ooit een meester van hem het woord citroën op het bord had geschreven. De meester vroeg aan de leerlingen: ‘wat staat hier?’ De man stak zijn vinger op en zei: ‘citroen meneer’. Vervolgens werd hij door de hele klas uitgelachen en de meester had niet ingegrepen. Hij was toen 9 jaar. Hier ontstond zijn angst om zijn mond open te doen in of voor groepen. Oh, ik had gewenst dat die meester de klas had gecorrigeerd en had gezegd: ‘ja dat staat er inderdaad ook ……. ‘.

Spanning en angst zijn in de meeste gevallen emoties die je tijdens je kindertijd hebt moeten parkeren, omdat er niet een bewuste volwassene om je heen was die je deze spanning en angst meteen kon laten doorvoelen. Spanning en angst kunnen je heel klein maken en als je jezelf heel klein maakt, kunnen je talenten en potenties niet ten volle worden geleefd en dat is ook een soort van zelfverwaarlozing.

Als jij diep van binnen voelt en Weet (met een hoofdletter) dat je een missie hebt en er naar verlangt om vanuit deze zielsmissie iets te betekenen voor de wereld, is het nooit te laat om daar serieus op in te gaan. Je ego of persoonlijkheid mag dan gaan werken in dienst van je ziel.

Als in mijn training iemand al na het eerste kwartier afhaakt, omdat het over gevoelens gaat, vind ik dat wel jammer, maar ben ik tegelijk ook blij dat ik niet meer te maken heb met de weerstand van die persoon. Soms lukt het iemand in de groep te houden door empathisch te luisteren, maar soms voel ik al dat dat op dat moment niet gaat werken. Dan laat ik iemand met liefde los. Ik geef hierdoor tegenwoordig ook alleen trainingen op scholen en in bedrijven op inschrijving. Mensen moeten er wel voor openstaan.

Vroeger lag ik er wakker van als iemand afhaakte, maar tegenwoordig ben ik daar dus vrij van. Dat is een heerlijke gewaarwording. Het geef een enorme vrijheid, ontspanning en levensenergie. Dat ik er wakker van lig dat iemand afhaakt, is ego. Dat ik iemand in liefde kan loslaten schept ruimte.

Hoe ben jij aanwezig in wat je doet?

Ga eens bij jezelf naar binnen en vraag je dan eens af: ‘vanuit welke intentie doe ik de dingen die ik doe? Kan ik het helemaal vanuit mijn hart en op mijn gemak doen?´ Dat betekent niet dat je niets hoeft voor te bereiden of dat je van tevoren geen gezonde spanning mag voelen, maar wel dat je de uitkomst los mag laten en de voorbereiding ontspannen kunt doen, omdat je er zoveel plezier aan beleeft.

Voorbereiden kost mij energie. Vooral om aan de slag te gaan. Ik stel het uit. Tegenwoordig kies ik een onderwerp uit de Geweldloze Communicatie en neem ik een aantal opdrachten mee die ik zou kunnen doen. Die leg ik naast mijn stoel neer. Vervolgens ben ik aanwezig in de groep en voel of vraag wat nodig is. Daarmee ga ik dan aan het werk. Ik heb altijd veel teveel bij me, dus daar hoef ik me van tevoren niet druk over te maken. Deze werkwijze geeft enorm veel verbinding met mezelf en dus met de groep en dus kwaliteit. Een andere kwaliteit, een kwaliteit die niks met de menselijke kwaliteit te maken heeft of wat de wereld onder kwaliteit verstaat of wat je aan kennis overdraagt, maar een kwaliteit van verbonden zijn. Dat je de mens echt ziet, dat je kijkt met andere ogen. Als je dat doet, ben je ook in flow, dan ben jij het ook niet die het doet, maar dan kan iets van een hogere orde door jou heen werken. Dan is het ook neutraal.

Ik had ooit een acupuncturist die zei´je moet neutraal zijn, je gevoel voordat je iets doet, moet het zelfde zijn als nadat je het gedaan hebt´.

Ik heb dat ervaren met het laatste concert dat ik gaf aan mijn cursisten op mijn 59ste verjaardag. Ik zong 12 liedjes en vertelde daarbij wat deze liedjes voor mij betekenden. Ik was helemaal niet bezig met ´wat ga ik dan precies zeggen bij de liedjes´, ik had er wel vertrouwen in dat de woorden als vanzelf zouden komen. De teksten van de liedjes waren de basis. Een dag van tevoren kwam iemand bij me die me zou helpen bij het concert. Ze zei: ‘je kan het toch niet niet voorbereiden?’. ‘Help’ dacht ik toen, ik moet er nog maar even voor gaan zitten en toch wat op papier zetten, want straks sta ik met de mond vol tanden. Ik werd onzeker en angstig. Toen heb ik bij een concert iets voorgelezen wat er op dat moment niet natuurlijk uit kwam. Toen ik dat meteen voelde, heb ik mijn papieren weggelegd. Het kwam goed en ik voelde me ontspannen na afloop.

“Niet meer naar andere mensen luisteren’ dacht ik toen. Mijn gevoel volgen, mijn intuïtie volgen en vooral vertrouwen op het levensproces. Ik heb drie keer ontslag genomen uit vaste banen. Als ik toen naar andere mensen had geluisterd, had ik het misschien nooit gedurfd. Dat had met geld te maken. ‘Zou je dat nu wel doen, dan ben je dat inkomen kwijt’, zei men. Gelukkig bleef ik dan toch in vertrouwen. Als je in vertrouwen bent, komt het naar je toe. Zo heeft het althans bij mij altijd gewerkt. Ik kreeg dan bijvoorbeeld onverwacht een potje geld dat ik onbewust gespaard had (pensioen) of er kwam spaargeld vrij waar ik van tevoren niet aan had gedacht of een collega had voor mij 10 cursisten geregeld en ik mocht de cursus gaan geven in haar praktijkruimte….
Daar had ik van tevoren echt niet aan gedacht.

Als je in vertrouwen kunt zijn, is er altijd geld. Als er geen spaarpotjes vrij komen, is er altijd wel iets dat je kunt doen. Ik heb huizen van vriendinnen gepoetst en bij mijn broer in de groentewinkel gewerkt. Ik was dan echt aanwezig in wat ik deed en genoot ervan. Wees je er dus van bewust dat het niet gaat om wat je doet, maar om hoe je aanwezig kunt zijn in wat je doet. Als het ‘automatische- piloot-werk´ is geworden, is het misschien tijd om eens om je heen te kijken? Of als je iets doet met tegenzin? of als je helemaal kapot bent aan het einde van de dag?

Dan mag je bij jezelf te rade gaan: misschien moet ik toch eens voelen wat dit werk nog voor mij betekent, haal ik er nog vreugde uit of weegt het op tegen wat het me kost?

Als je nu twijfelt over wat je nog wilt doen in je leven of als je het wel weet: ‘ik wil voor mezelf beginnen’, of ‘ik wil een nieuwe impuls’. Ga het gewoon doen! Spring! En als het het dan niet is, is je bewustzijn weer verruimd.

Falen bestaat niet.

Als je springt, hoef je later niet te zeggen: ‘had ik maar’. Als je niks probeert, zul je ook niet groeien en ik voel dat zelf wel als een levensopdracht om steeds meer te groeien naar hoe ik ten diepste bedoeld ben.

Hoe ben jij aanwezig in wat je doet?

Wil je aanwezig zijn als je voor een groep staat? Doe dan mee aan mijn webinar op donderdag 6 mei 2021 om 10.00 uur door op onderstaande link te klikken:

Webinar ‘Ontspannen voor de groep’