fbpx
Dat lukt me toch nooit mevrouw!
We hadden het tijdens de godsdienstlessen af en toe over welke dromen leerlingen hadden. In klas 4 spraken we dan over het vervolgonderwijs dat nodig was om dromen te verwezenlijken.
Een leerling uit klas 4 VMBO, laten we hem Richard noemen, vertelde mij dat hij eerst de HAVO ging doen en daarna naar de Hotelschool wilde.
Ik vroeg: ‘Zou je een eigen restaurant willen beginnen?’. ‘Ja dat is mijn droom, maar dat gaat me toch niet lukken. Ik heb niemand in de familie die een restaurant heeft en dan moet ik zoveel geld hebben, dat zie ik niet zitten………….’.
Ik zei: ‘ik hoor je nu zeggen dat je een droom hebt, maar deze meteen ook weer wegstopt? Omdat je nu al denkt dat het toch niet gaat lukken? Dan weet je zeker dat het niks wordt! Hou je droom levend Richard’. Hij keek me verbaasd aan.
Ik kende een jongen uit mijn woonplaats waarvan ik ‘toevallig’ wist dat hij in een restaurant in Groningen werkte. Ik schat dat hij destijds 25 jaar oud was. Zijn werkgever had geen zoon of dochter die hem op kon volgen en mijn dorpsgenoot kreeg de kans om te zijner tijd alles over te nemen. Zijn werk was namelijk zijn passie en hij werkte keihard voor dit bedrijf. Hij was ook al bezig zich in te kopen..
Meteen dacht ik: ‘daar moet ik heen met Richard, dan kan hij zien dat het wèl mogelijk is om zijn dromen te verwezenlijken.’ Ik belde mijn dorpsgenoot en vroeg hem of ik met een leerling, die dezelfde droom had, langs mocht komen en natuurlijk mocht dat!
Na schooltijd reed ik met Richard richting Groningen en hij kreeg een hele rondleiding door het bedrijf. Mijn dorpsgenoot vertelde van alles over het bedrijf en ook dat alles mogelijk is als je iets wilt bereiken en bereid bent daar keihard voor te werken.
Het was een feest om deze twee jongens zo samen te zien genieten.
Hoe het verder gegaan is met deze leerling weet ik niet, maar ik heb hem in ieder geval laten ervaren dat ‘het lukt nooit’ een uitspraak is die een droom uiteen kan laten spatten. Hij leerde zijn overtuiging om te zetten naar: ‘als ik echt iets wil, zijn er mogelijkheden om het te laten gebeuren’.
Zo mooi!